Terug

Widerstandsnest 245

Stelling Rijnsburg

Deze stelling werd aan het water in de schutterswei gebouwd. Het BRV omschrijft het Widerstandsnest als “Stelling Rijnsburg” omdat deze zo dicht bij Rijnsburg lag. De locatie lag namelijk precies op het punt waar de Oude Rijn en het Oegstgeesterkanaal bij elkaar komen. Tevens ging de Overrijn hier Katwijk binnen door. Een zeer strategisch punt dus.

Stelling Rijnsburg op een luchtfoto uit september 1944.

Stelling Rijnsburg op een luchtfoto uit september 1944. WUR

De stelling bestond uit een negental bunkertjes die redelijk verspreid gebouwd lagen. Sommige van de bunkers bevonden zich een klein eindje buiten het complex. Zo bevond zich nabij de Achterkerkweg te Katwijk aan den Rijn een keuken, op de hoek van de Kerkstraat en de Achterweg een telefoonbunker en aan de Achtersteeg een woonschuilplaats, welke overigens wel aan de loopgraven vast zat. De overige bunkers bevonden zich wel tussen de loopgraven van de stelling. Hier waren 3 woonschuilplaatsen, 2 munitiebergplaatsen en een waterbergplaats. Zoals al eerder genoemd bestond de stelling voornamelijk uit loopgraven. Op drie plaatsen in het loopgravenstelsel waren er open beddingen voor stukken geschut. Verder zuidoostelijk langs de Oude Rijn lagen Widerstandsnest 245a en 245b.

Het telefoonwerkje

De ingang van de Kabelschaltstelle in de woning aan de Achterweg. D. Hoek

Zoals al eerder gezegd, stond er op de hoek van de Kerkstraat en de Achterweg een telefoonbunkertje, een zogenoemde Kabel Schalt Stelle of KSS. Het bunkertje bestaat nog, maar is niet meer zichtbaar. Er is namelijk een huis omheen gebouwd. Er waren namelijk al huizen naast de bunker gebouwd, toen de locatie van de bunker gebruikt ging worden. De sloop van de bunker kon dus niet doorgaan, omdat de nabijgelegen huizen schade op zouden kunnen lopen. Toen is besloten de bunker op te nemen in het pand. De bunker wordt nu door de bewoners als opslagplaats gebruikt. De bunker bestond maar uit 1 kamer van ongeveer 3 bij 3 meter. De buitenzijde van de bunker was 7 bij 6,80 meter.

(Met dank aan fam. W.Nijgh voor hun gastvrijheid.)

St├╝tzpunkt XXXIV H Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook