Terug

Jagdgeschwader 1

Nederland en de omliggende gebieden zijn voor Jagdgeschwader 1 behoorlijk lang de thuisbasis geweest. Zij waren gestationeerd in Bergen, de Kooy, Borkum, Wangerooge, Jever en in Katwijk (Vliegveld Valkenburg – Flugplatz Katwijk).

Strategische positie

Het Jagdgeschwader bezette hier langs de kust een vitale strategische positie. Zij waren verantwoordelijk voor kustpatrouilles en het beschermen van scheepsroutes voor de Nederlandse kust. Toen zij in 1941 op het vliegveld kwamen, was het een relatief rustige tijd. Er vonden maar weinig luchtgevechten plaats, uitzonderingen daar gelaten. Toch wisten de piloten dat het niet altijd rustig kon blijven. Ze lagen binnen het actieve bereik van de Britten, die steeds meer hun defensieve houding voor een aanvallende begonnen in te ruilen. Het Jagdgeschwader was voornamelijk uitgerust met Focke-Wulfs, maar in de zomer van 1941 werden de eerste Messerschmitt Bf109 F’s aan het Jagdgeschwader toebedeeld.

I. Gruppe

Gruppenstab

Gevormd op Flugplatz Katwijk uit gedeelten van “Führer der Jagdkräfte”. Van 26 september 1941 tot en met augustus 1942 werd I. Jagdgeschwader 1 geleid door Gruppenkommandeur Major Dr. Erich Mix. Voordat hij de leiding ging geven over I. gruppe JG1, was hij Nachtjagdführer Holland. Hier was hij verantwoordelijk voor het regelen van de zogenaamde Nachtjagd. Onderweg naar Katwijk schoot hij zijn laatste vliegtuig uit de lucht, een Bristol Blenheim, op ongeveer 35 kilometer afstand van Den-Haag.

1. Staffel (1./JG1)

De eerste staffel is twee maal gestationeerd geweest op het Katwijkse kustvliegveld. De eerste keer waren ze er zo’n drie maanden. Dat was van 21 januari 1941 tot 26 april 1941. Hierna zijn ze een klein tijdje op Fliegerhorst Vlissingen gestationeerd geweest om op 3 juni 1941 weer terug te keren naar Katwijk. Ook deze keer bleven ze niet lang. Op 12 juli van het zelfde jaar vertrokken ze richting Husum in Duitsland. Hierna zijn ze op nog een aantal vliegvelden gestationeerd geweest, echter op vliegveld Katwijk zijn ze niet meer geweest.

2. Staffel (2./JG1)

De 2e staffel werd op Flugplatz Katwijk gevormd op 11 juli 1941 uit de Jagdstaffel (Jasta) Münster-Loddenheide. Zij hadden een lachende zon als staffel-embleem. Ze hoefden niet lang op actie te wachten. Op 12 augustus in dat zelfde jaar onderschepten zij een groep Bristol Blenheims die terug naar Engeland vlogen na een aanval op twee elektriciteitscentrales bij Keulen. Er werden twee bommenwerpers neergeschoten door Uffz. Deklerk en Uffz. Wachsmuth. Deklerk moest echter wel een noodlanding maken, nadat hij zijn Messerschmitt Bf109 E-7 geraakt werd door verdedigend vuur.

3. Staffel (3./JG1)

Gestationeerd op vliegveld de Kooy.

II. Gruppe

Op 13 december 1941 landden er 28 Messerschmitt Bf109 F’s op Flugplatz Katwijk. Zij behoorden toe aan de Stab van het Jagdgeschwader 3 en de 1e en 3e staffel van Jagdgeschwader 3. Op 9 december hadden de mannen van de I. Gruppe Jagdgeschwader 3 te horen gekregen dat zij een nieuwe naam zouden krijgen voor de inzet in Holland. De II. Gruppe van het Jagdgeschwader 1 werd op 15 januari 1942 in Katwijk gevormd uit de I. Gruppe van het Jagdgeschwader 3. Alleen de 5e Staffel JG1 werd in Vlissingen gevormd.

Gruppenstab

Hauptmann Hans von Hahn was Gruppenkommandeur van de II. Gruppe JG1 van 15 januari 1942 tot en met juni 1942. Het logo dat te vinden was op de vliegtuigen van de Gruppenstab van de II. Gruppe was een groen gekleurde Tatzelwurm.

4. Staffel (4./JG1)

Staffel-embleem was een witte Tatzelwurm. Geleid door Oblt. Robert Olejnik. Zij werden al in januari 1942 vanuit Katwijk naar Leeuwarden gedetacheerd en hebben daarna nog op diverse andere plaatsen gestationeerd gezeten.

5. Staffel (5./JG1)

Staffel-embleem was een rode Tatzelwurm. Geleid door Oblt. Max Buchholz. Op 25 februari 1942 kwam deze staffel op Flugplatz Katwijk aan. Hier zijn ze tot 20 juli 1942 gebleven en werden toen gedetacheerd naar Flugplatz Amsterdam-Schiphol.

6. Staffel (6./JG1)

Staffel-embleem was een gele Tatzelwurm. Zij werd geleid door Oblt. Eberhard Bock.

III. Gruppe

Niet op Flugplatz Katwijk gestationeerd geweest.

IV. Gruppe

Niet op Flugplatz Katwijk gestationeerd geweest.

“Tante Pos” tijdens de oorlog Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook