Terug

Een herinnering aan een jonge vlieger

Het is 24 november 1942 en op het Noordwijkse strand is een Duitse vlieger aangespoeld. De politie wordt gewaarschuwd en het lichaam wordt geborgen. Zijn identiteit wordt door politieagent Adriaan Doornhein vastgesteld als zijnde Gefreiter Berno Heilig, identiteitsnummer 134-73172.

Begraven in Katwijk

Het lichaam wordt ter identificatie overgebracht naar Flugplatz Katwijk. Vervolgens worden er voorbereidingen voor zijn begrafenis getroffen. Deze vindt twee dagen later, op 26 november 1942, plaats op de NH begraafplaats te Katwijk aan Zee.

Berno Heilig was op maandag 19 oktober 1942 in zijn Junkers JU88 vertrokken van de thuisbasis van 6./KG 6 Dinard in Bretange aan de kust van Noord-Frankrijk. De eenheid was onderdeel van Kampfgeschwader 6 onder het bevel van Oberstleutnant Walter Storp en was opgericht op 1 september 1942. Berlijn had destijds besloten dat er een volledig Geschwader samengesteld moest worden met als doel belangrijke Britse industrïele instellingen, commando- en communicatiecentra aan te vallen. KG 6 werd daarop uitgerust met Dornier Do 217, Junkers JU188 en Junkers JU88 bommenwerpers en had op zijn hoogtepunt een sterkte van vier Gruppen.

Tützing am Starnberger See

Moeder Heilig met Berno en Gertrud.

Moeder Heilig met Berno en Gertrud. E. Wolthaus

Berno Heilig werd geboren op 21 mei 1921 als enige zoon van Otto en Else Heilig in Augsburg. Zijn jeugd bracht hij door in Tutzing am Starnberger See. Naast een zoon had het paar ook nog een dochter, Gertrud Elisabeth genaamd. Vader Otto had altijd een boekwinkel gerund, maar was vanwege zijn slechte gezondheid met vroeg pensioen. Tutzing is een klein plaatsje in het district Starnberg gelegen in het zuid Duitse Beieren. Het ligt op de west bank van de Starnberger See ten zuiden van Munchen. Tutzing is later vooral bekend geworden omdat het één van plaatsen was die door de dodenmarsen vanuit Dachau werd aangedaan. Bij deze marsen vanuit het zuiden, die begonnen in april 1945, stierven velen mensen door honger en uitputting. Vandaag de dag is voor het gemeentehuis van Tützing een gedenksteen te vinden die hier aan herinnerd.

Bij de Luftwaffe

Berno Heilig

Berno Heilig E. Wolthaus

Nadat hij in het nabij gelegen Augsburg het Real Gymnasium had doorlopen had hij in 1940 vrijwillig bij de Luftwaffe dienstgenomen. Met de aanwezigheid van de Messerschmitt Werke en het vliegveld Augsburg binnen een steenworp afstand was dit een voor de hand liggende keuze. Na zijn opleiding als navigator / bommenrichter werd hij bij 6./KG 6 ingedeeld onder commando van Majoor Karl Schreiner. Zijn vliegtuig werd een JU 88 type A-4 met serie nummer 142224. De Junkers JU 88 was een door Junkers geproduceerd tweemotorig standaardvliegtuig van de Luftwaffe dat een belangrijke rol speelde in de Slag om Engeland. Het prototype maakte zijn eerste vlucht op 21 december 1936, en de eerste operationele missies werden eind september 1939 uitgevoerd. De JU 88 was een veelzijdig toestel. Twee motorige bommenwerper  Het opereerde als dag-en nachtjager, grondaanvalsvliegtuig, bommenwerper en verkenningsvliegtuig. Er werden ongeveer 15.000 exemplaren gebouwd. Het toestel had een vier koppige bemannning, naast de piloot was er een navigator, radio operator en  een boordschutter. Meer dan eens werden deze taken door de bemanning met elkaar gecombineerd.

Berno Heilig had inmiddels de rang van Gefr. (sergeant), dit is opmerkelijk  want in die tijd kwam het niet al te vaak voor dat iemand  met deze rang operationeel vloog. De minimum rang voor vliegend Luftwaffe personeel was meestal Uffz. (officier). Op 19 oktober 1942 kreeg de eenheid van Heilig de opdracht om een doel aan de Britse oostkust aan te vallen. De JU 88 met aan boord piloot Uffz. Karl Fische, navigator Berno Heilig, radio operator Uffz. Günther Aisenpreis en boordschutter Gefr. Erhard Safert  komt niet terug van deze missie. Het toestel stort in zee en de bemanning wordt als vermist opgegeven. Van Berno Heilig was deze fatale laatste vlucht slechts zijn tweede in vijandelijk luchtruim. Hij was op moment 21 jaar oud.

Eindelijk nieuws

Het bidprentje uitgegeven ter nagedachtenis aan Berno Heilig.

Het bidprentje uitgegeven ter nagedachtenis aan Berno Heilig. E. Wolthaus

Tien weken nadat het bericht van Berno’s vermissing zijn ouders heeft bereikt komt er tijdens de kerstdagen van 1942 het nieuws dat zijn lichaam op 24 november is aangespoeld aan de Hollandse kust en dat de begrafenis reeds heeft plaatsgevonden op 26 november in Katwijk. Op 11 januari 1943 wordt er onder leiding van Pfarrer Josef Schmuttermair uit Augsburg een herdenkingsdienst gehouden in de kerk van Tutzing. Op 16 januari 1952 wordt het graf van Berno Heilig op de oude NH bergraafplaats in Katwijk aan Zee geruimd en wordt het lichaam overgebracht naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn waar het wordt bijgezet in sectie TBB3-31.

Luchtbeschermingsdienst Katwijk Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook