Terug

Fallschirm Ersatz- und Ausbildungs- Regiment Hermann Göring

Na de bezetting van het vliegveld Valkenburg in mei 1940 zijn er tijdens de oorlogsjaren diverse eenheden gestationeerd geweest. De eenheid die het meest tot de verbeelding spreekt is het Fallschirm Ersatz- und Ausbildungs- Regiment Hermann Göring. Dit regiment was opgericht in 1935 door de bevelhebber der Luftwaffe Hermann Göring, en had als opleidingseenheid de taak om de Luftwaffe te voorzien van nieuwe personeel. En dan met name de Fallschirmjagereenheden en de FLAK troepen.

In Katwijk

Van juni 1943 tot september 1944 waren soldaten van het regiment aanwezig in Katwijk. Men viel onder het commando van het 1e Fallschirm-Armee Student en de directe bevelvoerder was Hauptmann Wimmer. Hun onderkomen hadden de troepen in de barakken van het vliegveld aan de Wassenaarseweg. De eerste eenheid die in juni ’43 in Katwijk arriveerde was 4. schw. E. u. A. Rgt. HG, Feldpost Nr. : L 49878 L.G.P. Amsterdam. Deze groep bleef tot december 1943 op het vliegveld. Op hun hoogtepunt waren er meer dan 12.000 man van Division Hermann Göring aanwezig verspreid over heel Nederland.

Rekruten van de 21e Gruppe Hermann Göring bij de barakken aan de Wassenaarseweg.

Rekruten van de 21e Gruppe Hermann Göring bij de barakken aan de Wassenaarseweg. E. Wolthaus

Training

Er werd getraind in luchtlandingstechieken en het bedienen van luchtdoelgeschut. Als materieel had de eenheid diverse stukken artillerie tot haar beschikking. In Katwijk waren o.a. een aantal 2cm FLAK kanonnen aanwezig. Hiermee werd FLAK personeel opgeleid en waren tevens onderdeel van de bescherming van het vliegveld. De 2cm FLAK 38 was ontwikkeld uit zijn voorganger de 2cm FLAK 30, die oorspronkelijk voor de Kriegsmarine was gemaakt. Deze verbeterde versie kon snel vervoerd worden en indien nodig op een driepoot geplaatst worden. De gebirgsjäger van de Wehrmacht maakten ook veelvuldig gebruik van het wapen omdat het uitermate geschikt was voor gebruik op een ongelijke ondergrond. De bemanning bestond uit 4 personen en de 2cm munitie werd op een speciaal daarvoor gemaakte aanhanger vervoerd.

Hals over kop naar Arnhem

Op 17 september 1944 was de 3e Compagnie van het Fallschirm Ersatz- und Ausbildungs- Regiment Hermann Göring ondergebracht in Katwijk. De eenheid bestond, net als de rest van het regiment, uit zeer jonge rekruten in de leeftijd rond 18 jaar, die sinds april 1944 in opleiding waren en geen enkele gevechtservaring hadden. De compagnie werd als onderdeel van het Bataillon Wossowsky, dat uit ongeveer 600 man bestond, richting Arnhem gedirigeerd om weerstand te bieden aan de geallieerden die in het kader van Operation Market Garden daar geland waren. Aangezien men op dat moment geen vervoer tot zijn beschikking had, werd er door het bataljon op 17 september met de fiets naar Arnhem vertrokken. Men was gedwongen deze tocht ‘s avonds en ‘s nachts af te leggen, dit vanwege het constante gevaar van geallieerde luchtaanvallen.

Zware verliezen

Bij de gevechten in en rondom Arnhem lijdt de 3e Compagnie uit Katwijk zware verliezen tegen de 1st British Airborne Division, aangevuld met de 1st Polish Independent Parachute Brigade Group. Men verliest al zijn officieren en bijna de helft van de manschappen. Onder de gesneuvelden is ook Oberleutnant Artur Wossowski zelf. Wossowski was van oorsprong afkomstig van een luchtdoelartillerie eenheid, en had geen enkele ervaring in het leiden van infanteriegevechten.

In Katwijk bleven de 1e, 2e en 4e compagnie achter, zoals te lezen in een passage uit het “Kriegstagebuch” van 30 augustus 1944.

Übernahme des Unterabschnitts Nordwijk-Katwijk durch 1./, 2./ und 4./ Fsch. Ers. u. Ausb. Regt. “Hermann Göring” abgeschlossen. Abgelöstes Batl. Delfs (1.-6./ und 10./SS Pz. Gren. Ers. u. Ausb. Batl. 4) ist zum Abmarsch in neuen Einsatzraum im Raum Nordwijkerhout versammelt.

Kriegstagebuch LXXXVIII AK

Dagrapport 30 augustus 1944

Nachtjäger op Flugplatz Katwijk Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook