Terug

Widerstandsnest 2b

Dit Widerstandsnest bevond zich in het duingebied vlak achter de telefoonbunker naast het Panbos. De stelling beschikte over drie stukken luchtdoelgeschut, waarschijnlijk van het kaliber 20mm. Binnen de stelling zijn zo’n 30 werken gebouwd. Dit waren voornamelijk VF-bunkers, wat betekende dat deze waarschijnlijk in zouden storten bij een voltreffer. Het geheel is onder andere bemand door militairen van deĀ Fla.M.G.Res.KG 103.

De luchtafweerbatterij van bovenaf gezien.

De luchtafweerbatterij van bovenaf gezien. R. de Goede

De beddingen waren vierkante opstelplaatsen op het dak van een bunker. De opstelplaats van het geschut was te bereiken via een trap die de bunker in ging. In de bunker waren ruimten voor munitie en woonruimten. De drie beddingen stonden in het noordwesten van de stelling op een hoge heuvel, die te bereiken was via een oprit. Deze was breed genoeg voor een truck, dus konden vrachtwagens gemakkelijk via de Wassenaarse weg, langs de barakken, de luchtafweerstelling bereiken. Verder stonden er munitiebunkers, woonbunkers, een badhuis, toiletgebouwen, een commandobunker en een bunker met een bedding voor een zoeklicht. Er was in de zoeklichtbunker een zoeklicht van 60cm doorsnede geplaatst. Rondom de stelling waren ook een aantal tobruks geplaatst.

Widerstandsnest 233 Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook