Engelandvaarders

Kustplaatsen als Katwijk, Noordwijk en Scheveningen werden voordat de Atlantikwall verrees gebruikt om de oversteek naar Engeland te wagen, veelal in krakkemikkige bootjes met gevaar voor eigen leven.

3 artikelen

Vanuit Noordwijk naar Engeland

Net als Katwijk kreeg Noordwijk in de oorlogsjaren ook te maken met het fenomeen Engelandvaarders. Nederlandse mannen en vrouwen die probeerden met kleine, vaak zelf geïmproviseerde vaartuigen, Engeland te bereiken om dienst te nemen en te vechten tegen de Nazi’s. Deze pogingen waren met wisselend succes. Al in juli 1940 kwam de Duitse verordening om alle boten van het strand te halen. De aanleiding hiertoe was een succesvolle ontsnapping van een aantal mannen met de reddingsboot van Scheveningen. De poging die het meest bekend is geworden is die van Erik Hazelhoff Roelfzema, de soldaat van Oranje. Roelfzema brengt samen met […]

Lees het verhaal

Engelandvaarders

Gedurende de oorlog was Katwijk een “populaire” plek om te ontsnappen naar Engeland. Velen kozen hier het ruime sop en waagden de gevaarlijke oversteek. Er kon natuurlijk van alles gebeuren op zo’n tocht. Je kon op het strand ontdekt worden of op een mijn trappen, omslaan in de branding, door mijnenvelden heen varen of op zee ontdekt worden door een Duitse patrouille. Dit met alle gevolgen van dien. Om dan nog maar te zwijgen over het onstuimige weer midden op zee. Nu moet je je voorstellen dat de meeste Engelandvaarders in een kleine kano of sloep naar de overkant voeren. […]

Lees het verhaal

Tolo Saryusz Makowski

Pools Vice-Consul Witold Saryusz Makowski onderneemt op 18 april 1941 vanuit Katwijk een engelandvaartpoging om zich te melden bij de Poolse troepen in Schotland. De poging mislukt en na een periode van gevangenschap en onderduiken weet hij zich in het najaar van 1944 als nog bij de First Polish Division te melden.

Lees het verhaal

U kunt ons helpen!

Met uw foto's, documenten en verhalen

Veel mensen hebben nog spullen, foto's en documenten uit de tweede wereldoorlog liggen. Helaas gaat steeds meer van dit materiaal verloren. Gooi het niet weg, maar doneer het aan ons!

E-mail mail Facebook