Terug

Brand in het barakkenkamp aan de Parklaan

Brand, brand! In het barakkenkamp aan de Parklaan is brand uitgebroken. Een barak aan de oostkant van het kamp heeft vlam gevat en men probeert uit alle macht het vuur te bestrijden. Maar het mag niet baten en het enige wat men nog kan doen is het gecontroleerd uit laten branden en zorgen dat de brand niet overslaat naar de andere barakken.

Mobilisatie

Het barakkenkamp was in december 1939 onder leiding van Ing. C.J. Tieleman, opzichter der Genie uit Noordwijk aan Zee, gebouwd om onderdak te bieden aan manschappen van het Nederlandse leger die bij de Mobilisatie waren opgeroepen. Tieleman was ook verantwoordelijk geweest voor de bouw van het vliegveld Valkenburg. Na de capitulatie maakte de Duitse Luftwaffe dankbaar gebruik van het complex aan de Parklaan. In het kader van de Atlantikwall werd het kamp in 1942 onderdeel van Widerstandnest 250.

Rook

Even voor het middaguur op 20 juni 1940 was er een zware zwarte rookkolom verschenen boven het barakkenkamp aan de Parklaan. Nieuwsgierigen beklommen het omliggende duin om te kijken wat er aan de hand was, gevolgd om twaalf uur door de plaatselijke schooljeugd. Drommen fietsers begaven zich eveneens in de richting van het vuur.

Het kamp na de brand, rechts zijn de verkoolde resten van de barak nog goed te zien. E. Wolthaus

Brandweer en Luchtbescherming

De aanleiding van de brand is onbekend. Binnen de kortste keren stond de 14 bij 93 meter lange barak in lichterlaaie. De zon had de afgelopen dagen fel geschenen waardoor het hout kurkdroog geworden was. Ook het feit dat het dak bedekt was met teer en de wanden met carbolineum droeg bij dat het gebouw brandde als een fakkel.

De Katwijkse brandweer onder leiding van opperbrandmeester Herman Parlevliet was snel ter plaatse maar kon weinig meer uitrichten. Er was tevens assistentie van diverse blokbrandspuiten van de Luchtbescherming. De blokbrandspuit 5 onder leiding van Blokmeester Schoonenberg als eerste in bedrijf om de achterliggende barakken nat te houden. Burgemeester Woldring van der Hoop en Inspecteur van Politie R. Warmoltz waren eveneens ter plaatse om aanwijzingen te geven. Er zijn geen persoonlijke ongelukken gemeld.

Borculo in Valkenburg Volgende verhaal

Brand in het barakkenkamp aan de Parklaan

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook