Baupunkt 187 – 2./A.R.16 (L)
Binnen dit steunpunt bevond zich de batterij aan de Nieuwe Duinweg te Katwijk. Het gebied rond de Nieuwe Duinweg was toentertijd een redelijk bebost stuk duingebied, dat tegenwoordig in het dorp ligt. Binnen deze batterij bevonden zich ongeveer 45 werkjes. Vele van deze werkjes waren onderling verbonden met gangenstelsels. Er waren 5 geschutsopstellingen waarvan er 4 met de gangen verbonden waren. Deze opstellingen waren open beddingen met in het midden een verhoogd plateau met een stalen ring erop, zodat het geschut gedraaid kon worden. Dit geschut was Russisch 7.62 cm Gebirchtegeschütz, wat een kruising is tussen een mortier en een veldkanon.
Ook waren er 4 kleine woonbunkers van het type 621 aanwezig. Deze boden plaats aan 10 man. De 621’s waren aangesloten op de gangen door middel van een stukje loopgraaf dat langs de bunker liep. De rest van de bemanning van de batterij was ondergebracht in VF-werkjes. Voor de rest was er een bakkerij, een klein telefoonbunkertje en een aantal ruimtes voor wateropslag.
Het terrein was rondom verdedigd met prikkeldraadversperringen en tobruks. Tegen luchtaanvallen werd de batterij verdedigd met drie stukken 2cm luchtdoelgeschut van II./3.(fla)/Lw.Pz.Jg.Abt.16.
Op 19 februari 1944 woont Kommandierender General Gen. d. Inf. Reinhard, begeleid door de Chef des Generalstabes Oberst i.G. Eichert-Wiersdorff een schietoefening van de batterij bij, die als doel heeft te kijken in hoeverre de kanonnen het strand van Katwijk kunnen bereiken om een spervuur te leggen.