Terug

Stützpunkt XXXVa H

Deze luchtafweer batterij bevond zich nabij het oude stoomgemaal in Katwijk aan Zee. Tegenwoordig is hier camping de Noordduinen te vinden. In de batterij bevonden zich vier open beddingen, waarin het luchtdoelgeschut stond opgesteld. Deze beddingen stonden langs een weg die door de batterij heen liep. De weg liep in een cirkelboog door de batterij heen zodat de aanvoer van munitie en andere goederen gemakkelijk afgehandeld kon worden. In het hart van de stelling stond een vuurleidingpost, die aangesloten was op een gangenstelsel. Dit kleine gangenstelsel verbond 8 bunkers met elkaar. Het ging hier om de vuurleidingpost, een wasgebouw, twee woongebouwen, een tobruk, twee schuilplaatsen en een bunker die waarschijnlijk als officiersverblijf diende. Rond het gangenstelsel en de beddingen waren nog een aantal bunkertjes gebouwd. Dit waren voornamelijk bergplaatsen en tobrukjes. Over het gehele terrein wat de batterij besloeg liepen loopgraven die de losse bunkers met elkaar verbonden.

Aan de oostzijde van de camping is nog een tobruk te vinden.

De afbraak van het gangenstelsel

Tijdens een renovatie van de camping in de jaren ’70 is het gangenstelsel voor een groot deel afgebroken. Het campingterrein is toen uitgevlakt en de bunkers die men tegenkwam zijn gesloopt. Er kwamen namelijk steeds meer klachten van campinggasten die hun haringen krom sloegen op de daken van de verdedigingswerken.

Widerstandsnest 2b Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook