Terug

Munitionslager in de Krom

Binnen Stützpunkt Gruppe Katwijk was er veel munitie en rantsoen nodig om alle manschappen, geschuts- en luchtdoelbatterijen te kunnen voorzien. Zoals op alle plaatsen waar het Duitse leger aanwezig was moesten er plaatsen komen om al deze explosieven en andere materialen op te kunnen slaan.

Explosieven

In de jaren ’30 was er nog niet veel bebouwing in het poldergebied tussen Katwijk, Noordwijk en Rijnsburg, waardoor dit een uitstekende locatie was om explosief materiaal op te slaan. Het gevaar voor de bevolking en eigen manschappen zou minimaal zijn wanneer er onverhoopt een ongeluk zou plaatsvinden. Op diverse plaatsen in dit gebied werden door het Nederlandse leger dan ook kruithuisjes gebouwd, zo ook aan de Jonckerweg, gelegen in “De Krom”. De bezetter nam de bestaande barakken ook in gebruik en bouwde de munitiecomplexen uit.

Boerenschuren

De munitiebarakken hadden dikke muren die een eventuele explosie zou kunnen dempen. De daken waren gemaakt van houten balken en belegd met dakpannen. Bij een ontploffing zouden de dikke betonnen muren van de barakken ervoor zorgen dat de drukgolf naar boven gericht werd. Het dak zou van de barak afschieten. De schade voor de omgeving zou op deze manier minimaal geweest zijn.

De Duitsers hadden in totaal tien depots in gebruik die qua uiterlijk op boerenschuren moesten lijken. Het dichtstbijzijnde steunpunt dat als verdediging kon dienen was Widerstandsnest 244, vlak aan de overkant van de weg.

Widerstandsnest 245a Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook