Terug

Widerstandsnest 251

VF Observatiepost

Op dit Widerstandsnest bevond zich de VF-observatiepost op het koepelduin (Ook “Wilhelminaberg” genoemd.). Deze bunker is bij menig Katwijker bekend als de koepelbunker. De Duitsers hadden vanaf dit punt een geweldig overzicht over het gehele duingebied. De observatietoren van de bunker ligt heden ten dage helemaal bloot, maar in de oorlog was deze tot aan de kijkspleet ingegraven. Dan werd er een stalen net overheen gehangen met camouflagenetten eraan, zodat de bunker zo min mogelijk zichtbaar was.

In de bunker zijn nog een tweetal authentieke Duitse teksten te vinden. Een van de teksten, die in sierlijke Gothische letters op de muur geschreven staat, is: Des Landsers Traum. (Een Landser is een soldaat der Wehrmacht). Dit is een afleiding van een Duits liedje met de naam “Wovon kann der Landser den schon träumen”.

“Des Landsers Traum” op een wand in de observatiebunker. D. Hoek

Wovon kann der Landser denn schon träumen. Er träumt von seinem Mägdelein. Das er küßte unter beiden Bäumen, beim ganz verliebten Stelldichein. Hat sie ja so gerne, und aus weiter Ferne, denkt er nur an Sie. Wovon kann der Landser denn schon träumen. Er träumt vom nächsten Wiederseh’n. Unter den verschwieg’nen beiden Bäumen, wo stets Verliebte geh’n.

De andere tekst bevind zich in de toegangsgang naar de rest van de kamers. Hier staat Diensttafel op de muur. De Diensttafel was een krijtbord waarop geschreven werd welke militairen, wanneer moesten patrouilleren.

“Diensttafel” op de plek waar vroeger het bord met de diensttijden gehangen heeft. D. Hoek

Ook hebben we nog een tekening aangetroffen. Te zien is een IJzeren Kruis aan een nekkoord. Waarschijnlijk is geprobeerd de tekening na de oorlog weg te beitelen, gezien de staat van de wandschildering.

Nauwelijks zichtbaar; het nekkoord met IJzeren Kruis. D. Hoek

In de bunker

In 2009 hebben we de bunker van binnen gefotografeerd. Ondanks dat de bunker behoorlijk uitgewoond is en ook nog eens diende als vuilnisemmer voor de lokale jeugd, hebben de authentieke teksten het redelijk overleefd.

Stützpunkt XXXVIII ML Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook