Terug

Widerstandsnest 250

Barakkenkamp aan de Parklaan

Ongeveer ten hoogte van waar nu Huize Salem staat, was een barakkenkamp gevestigd. Deze houten barakken waren voor de oorlog al in gebruik door het Nederlandse leger. De Duitsers maakten er in de bezettingstijd dankbaar gebruik van. De barakken zijn onder andere in gebruik geweest door het Luftgaukommando Holland, 7./Grenadier Regiment 339 en heeft in 1944 als Kompanie Hauptquartier gediend voor de 1./Sch.Abtl.506.

Ingang van het barakkenkamp aan de Parklaan gezien vanuit een Duitse dienstauto.

Ingang van het barakkenkamp aan de Parklaan gezien vanuit een Duitse dienstauto. E. Wolthaus

Om de boel wat beter te beschermen hadden de Duitsers hier ook 13 bunkers geplaatst. Deze bunkers waren onderling verbonden met loopgraven die overkapt waren met camouflage netten, zodat de bunkers onzichtbaar waren vanuit de lucht. Het ging hier om acht woonbunkers, een munitieopslagplaats, een wateropslagbunker, een levensmiddelenbunker en een telefooncentrale. 2 woonbunkers hadden ook nog een ander doel. De ene was ook een keuken, en de ander werd ook gebruikt als gasontsmettingsplaats. De bunkers behoorden allemaal niet tot de St. klasse, maar tot de FA-klasse. Deze FA bunkers zouden bij een voltreffer hoogstwaarschijnlijk instorten, maar boden toch genoeg bescherming tijdens een aanval.

Een leuk detail van het kamp is dat sommige bunkers namen hadden. Ze waren dan vernoemd naar Duitse steden, personen of naar hun doel. Hier moet je denken aan namen als: Hamburg, Freiburg, Berlin en M√ľnchen.

Widerstandsnest 2b Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

Wij zoeken foto's van de bunkers in deze stelling

Heb je toevallig in een oud fotoalbum nog beeld van de bunkers, of kent je iemand die in het bezit is van beeldmateriaal? Neem dan graag contact met ons op!

E-mail mail Facebook