Terug

Widerstandsnest 238

Baupunkt 189 –¬†Landgoed Offem

Deze stelling lag op¬†het landgoed Offem te Noordwijk-Binnen. Hier waren door de Duitsers 13 bunkers gebouwd waarvan er 1 in St, dus met een wand en dakdikte van 2 meter, gebouwd was. Dit was een bunker van het type 616. Een zelfde bunker was gebouwd in Widerstandsnest 2a, bij het vliegveld. Telefoonlijnen vanuit de omgeving kwamen samen in deze bunker, welke bestond uit een afwachtingsruimte, nabijverdedigingsruimte en een ruimte voor kabelrollen. In de jaren ’60 is de bunker tezamen met de andere werkjes gesloopt. Daarom is er helaas niets meer van de stelling te vinden.

Gaten worden geboord om explosieven te plaatsen.

In de telefoonbunker worden gaten geboord om explosieven te kunnen plaatsen. Gemeente Noordwijk

Het merendeel van de bunkers binnen de stelling, 11 stuks, stonden een eindje bij de telefoonbunker met bijbehorende waterbergplaats vandaan. Het betrof hier 6 manschappenbunkers, 2 munitiebergplaatsen, een bakkerij met waterbergplaats, nog een waterbergplaats en een levensmiddelen bergplaats.

De telefoonbunker op landgoed Offem liet zich niet zonder slag of stoot kraken.

De telefoonbunker op landgoed Offem liet zich niet zonder slag of stoot kraken. Gemeente Noordwijk

4./A.R.16 (L) Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook