Terug

Stützpunkt XXXVI H

Baupunkt 178/179/180

Dit Baupunkt bevond zich in het gebied rond het uitwateringskanaal te Katwijk. Er waren hier ongeveer 40 bunkers gebouwd waarvan er 5 een wand en dakdikte hadden van meer als 2 meter. Deze stelling was belangrijk, omdat deze een strategisch punt besloeg. Dit was namelijk de toegang tot de Oude Rijn, een belangrijk vaarwater.

Aan de noordkant waren zo’n 35 bunkers gebouwd. Zo stond er hier bunker van het type 612 voor 7,5cm geschut, een geschutsbunker van het type 667, een woonbunker van het type 502 en een geschutsbunker van het type 680. Verder waren er hier een drietal open stellingen, een aantal tobrukjes, bergplaatsen, woonbunkertjes en een uitkijkpost. Deze is vergelijkbaar met de zogenaamde “Koepelbunker”, die bij iedere Katwijker bekend is. Dit alles was met elkaar verbonden door middel van loopgraven.

Aan de zuidkant stonden minder bunkers. Hier waren enkele tobrukjes te vinden rond Hotel Savoy en er waren een woonbunker en een geschutsbunker gebouwd. De woonbunker was er een van het type 502 en de geschutsbunker een 667. Deze 667 was bedoeld voor een 5cm antitankwapen, maar in de bunker was een stuk 3cm geschut opgesteld. Deze bunker was zo neergezet, dat hij samen met nog een bunker verder op de boulevard het noordelijke strand van Katwijk onder vuur kon nemen. De tankmuur die over de boulevard liep eindigde hier.

Zeemijnen

Het uitwateringskanaal moest niet alleen verdedigd worden tegen een eventuele geallieerde opmars, maar ook tegen losgeslagen zeemijnen. Wanneer een mijn de spuikokers in zou drijven, kon deze de sluis onherstelbaar beschadigen. In de uitwatering was een net gespannen dat de mijnen tegen zou moeten houden.

Widerstandsnest 232 Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook