Terug

Stützpunkt XXXIV H

Baupunkt 173/174 – Stelling rond Huis ter Duin

Deze Baupunkte zijn gesitueerd rond Huis ter Duin. Hier liep ongeveer 540 meter aan uitgebreide gangenstelsels. Er waren loopgraven en er stonden 4 St. bunkers rond Huis ter Duin. Ook liep er een stuk tankmuur voor Huis ter Duin langs. Rond de muur waren I profielen geplaatst en lagen mijnenvelden. De openingen in de muur voor Huis Ter Duin waren allemaal zo gemaakt dat ze ondoordringbaar waren voor tanks. Overige stukken werden afgesloten met steile duinen die ervoor zorgden dat een tank niet naar boven kon rijden dankzij het mulle, steile talud.

Omgeving Huis ter Duin in december '43.

Omgeving Huis ter Duin in december ’43. NCAP

Binnen de stelling was er 1 bunker die het schootsveld op de Noordboulevard van Noordwijk gericht had. Dit was een bunker van het type 612. Verder stonden er onder andere 2 bunkers van het type 677 met een 5cm Antitank wapen. Ook stond er een VF werkje met een 4.7cm Festung-Pak. Achter deze barrière stonden een aantal woonbunkers. Een ervan was een St. bunker, namelijk de gasdichte woonbunker met periscoopruimte van het type 502. Deze woonbunker zat nog aan een klein gangencomplex verbonden. Verder waren er een aantal tobrukjes binnen de stelling, twee opstellingen voor luchtdoelmitrailleurs en een aantal schuilplaatsen.

Borculo in Valkenburg Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook