Terug

Jan van der Meij

‘Jan, blijf vandaag maar binnen in de stal werken’ had boer Van Dorp gezegd tegen zijn knecht. Er waren vliegtuigen overgekomen en er klonk geknetter van wapens in de verte. In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 waren er Duitse parachutisten geland bij het Haagsche Schouw met de opdracht om vanuit daar op te rukken naar Den Haag. Het was niet veilig om naar buiten te gaan.

Bijdragen in de kost

De knecht van boer van Dorp was Jan van der Meij, een jongen uit Rijnsburg die doordeweeks op de boerderij woonde en in het weekend naar huis ging. Geboren op 19 september 1919 als vierde telg van het gezin van der Meij was Jan mede-kostwinner. Vader Henk en moeder Johanna hadden in totaal veertien kinderen en het gedeelte van zijn weekgeld dat Jan afdroeg was voor hen een belangrijke bron van inkomsten. Het was in die tijd niet ongewoon dat de oudere kinderen van grote gezinnen snel het huis uitgingen om in de kost bij te dragen.

Zonder aanleiding neergeschoten

De boerderij van Van Dorp stond aan, wat we nu kennen als de Rijndijk, op de westoever van de Rijn. De gelande Duitse Fallschirmjäger rukten op vanuit de polder, richting de boerderij. Plots werd er een Duitser geraakt door Nederlands vuur en viel in de slootkant neer. De rest zocht hierop dekking bij de boerderij van Van Dorp en probeerden de deur van de stal te openen. Deze was echter op slot gedraaid. Een Duitse parachutist begon vervolgens met de kolf van zijn wapen op de staldeur te bonken om tot openen te manen. Na enige aarzeling opende Jan de staldeur waarna hij meteen werd neergeschoten. De Duitsers namen bezit van de boerderij en trokken na enige tijd weer verder richting Den Haag.

Gevonden

Later die ochtend werd het levenloze lichaam van Jan gevonden in de stal van de boerderij. De boer werd meegenomen door de Duitsers voor ondervraging, maar later die dag weer vrijgelaten. Rond de middag werd het lichaam van Jan overgebracht naar het ziekenhuis in Leiden. De familie werd ingelicht waarop vader Henk werd verzocht om het lichaam van zijn zoon te komen identificeren. Jan wordt begraven op de Gereformeerde begraafplaats in Rijnsburg en zijn naam is vermeld op het oorlogsmonument naast de NH kerk aan het burgemeester Koomansplein.

De gevechten bij het Haagsche Schouw Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook