Terug

De gevechten rond de Albertushof

In de gevel zitten granaatinslagen zo groot als een vuist, het interieur is kapotgeschoten en het meubilair ligt overal verspreid. Hotel Restaurant de Albertushof, op de kruising Wassenaarseweg en Ruigelaan,  is na vijf dagen gevechten veranderd in een puinhoop.

Thee met gebak

De locatie aan de Katwijkseweg 33 had al vanaf begin vorige eeuw een horecabestemming. Na het afbranden van inrij cafe De Rusthoek in september 1934 liet Albertus Rietkerk, de naar zichzelf vernoemde, Albertushof bouwen. Een luxueus Hotel-Cafe-Restaurant met een rieten dak omringd door uitgestrekte gazons waar men kon genieten van een kopje thee met gebak. Deze oase van rust gelegen in de weilanden tussen Katwijk en Wassenaar veranderde tijdens de meidagen in een heksenketel van dood en verderf.

Bezet

Reeds op de eerste oorlogsdag werd de Albertushof bezet door Duitse luchtlandingstroepen die ten zuiden van het vliegveld Valkenburg een noodlanding hadden gemaakt. Ondanks verwoede zuiveringspogingen van de Hollanders wisten de Duitsers deze positie tot aan de capitulatie met succes te behouden.

Een vooroorlogse luchtfoto, met rechts de Albertushof.

Een vooroorlogse luchtfoto, met rechts de Albertushof. G. Russchenberg

Na eerst de focus te hebben gelegd op het vliegveld en het dorp Valkenburg werd op 11 mei 1940 de eerste gerichte aanval op de Albertushof ingezet. Onder leiding van Majoor Mallickrodt werd er na een zware artillerie beschieting door drie bataljons infanterie een poging gedaan om de Albertushof te veroveren op de Duitsers. Behoedzaam door het duingebied bewegend, begaven zich eenheden van I-1 R.I, 1-4 R.l. en II-9R.I zich naar de zwaar verdedigde Albertushof.

De aanval werd door de Duitsers met succes afgeslagen en 1-4 R.l. en II-9R.I werden gedwongen om terug te trekken. Van I-1 R.I blijft vrijwel niets over, de ene helft sneuveld en de andere helft wordt gevangen genomen. Een van de soldaten die bij de aanval op 11 mei het leven laat is de 26 jarige dienstplichtig soldaat Lukas Bosman. Afkomstig uit het Drentse Beilen is hij ingedeeld bij de mitrailleursectie van I-1RI. Hij wordt ter plekke begraven en eind mei herbegraven in zijn woonplaats.

Het lange Duin

Al snel na het begin van de Duitse inval werd een tijdelijke begraafplaats aangelegd op het terrein van het Wassenaarse landgoed ‘Ter Veken’, gesticht door de familie Van Schelle. Een aantal militairen werd in de eerste oorlogsdagen meteen op deze begraafplaats, genaamd ‘Het Lange Duin’, begraven. Langs de Wassenaarse Slag vonden vierentwintig militairen een eerste laatste rustplaats, twee werden bij de Albertushof aan de Katwijkseweg begraven en één kreeg eerst een tijdelijk graf in de duinen bij hotel ‘Duinoord’. Ze werden echter allen al vrij snel overgebracht naar ‘Het Lange Duin’.

De Albertushof met op de voorgrond de witte lakens bestemd als baken voor de Luftwaffe.

De Albertushof met op de voorgrond de witte lakens bestemd als baken voor de Luftwaffe. E. Wolthaus

Na de aanval viel een aantal Hollandse zware mitrailleurs en pantserafweergeschut in Duitse handen. Deze werden vervolgens langs de lijn Duinrell – Albertushof – Rijksdorp in stelling gebracht. Ook de Albertushof zelf werd door de Duitsers gefortificeerd met het buitgemaakte materieel.  Voor de bezetter was het zaak dat er zo snel mogelijk bevoorrading plaats zou vinden. Omsingeld door Nederlandse troepen en niet wetende hoelang het beleg zou nog duren werden de witte lakens van de tafels en de hotelbedden in de vorm van een hakenkruis buiten in het gras gelegd. Dit moest dienen als baken voor de He 111 bevoorradingsvliegtuigen van de Duitse Luftwaffe.

Vruchteloze poging

In de dagen die daarop volgden werden er nogmaals een aantal pogingen gedaan om de Albertushof op de Duitsers te heroveren en de Hollandse krijgsgevangenen te bevrijden. Het personeel van II-9 R.I. werd erop uitgestuurd om iets van het verloren materieel te terug te halen. Men slaagde erin om het één en ander te verzamelen, maar bij de terugkeer naar de Hollandse linies werd de patrouille aangevallen en genadeloos uit elkaar geslagen.

De volgende actie tegen de Duitse troepen in de Albertushof stond gepland in de vroege morgen van 13 mei. Om half vier in de ochtend had een sectie van III-6 R.A. 57 brisantgranaten op de Albertushof afgeschoten zodat 4-RI het gebied kon zuiveren van vijandelijke troepen en contact leggen met eigen eenheden ten noordwesten van Wassenaar. In werkelijkheid werd de Albertushof slechts door één granaat geraakt. Deze veroorzaakte dusdanig veel stof zodat men onder de impressie was dat het gebouw in brand was geschoten. De Nederlandse troepen zouden de Albertushof uiteindelijk niet meer in hun bezit krijgen. Vlak voor de laatste poging kwam het verpletterende bericht van de capitulatie.

Een Duitse mitrailleurstelling in de lijn Duinrell – Albertushof - Rijksdorp

Een Duitse mitrailleurstelling in de lijn Duinrell – Albertushof – Rijksdorp E. Wolthaus

Hotel Wassenaar

De Albertushof raakte in de meidagen zwaar beschadigd maar werd volledig hersteld tot horeca gelegenheid. Na de oorlog kreeg het etablissement de naam Le Chalet en vervolgens Dutch Inn. Onder die laatste naam brandde het in maart 1960 af. Na vele jaren braak gelegen te hebben werd  op de plaats waar eens de Albertushof stond in 1984 Hotel Wassenaar gebouwd.

 

Herkenningsplaatjes en Hundemarken Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook