Terug

De vluchtleidingsbunker

Coördinatie van het vliegverkeer op Flugplatz Katwijk

Zoals op ieder vliegveld was er ook op Flugplatz Katwijk een plaats waar vanuit de vluchtleiding opereerde. Platzkommando Katwijk deed dit vanuit een grote bunker die aan de rand van de start en landingsbanen lag. Deze locatie was zo gekozen omdat er op die manier een perfect overzicht was over het vliegveld. Via deze bunker werd al het vliegverkeer op Valkenburg gecoördineerd.

De bunker was een Gefechtsstand für Flugleitung. Dit type bunker is op meerdere vliegvelden in Nederland gebouwd zoals: Bergen, Deelen, De Kooy, Eelde, Eindhoven, Gilze-Rijen, Haamstede, Hilversum, Leeuwarden, Waalhaven, Schellingwoude, Schiphol, Soesterberg, Twenthe, Venlo, Schellingoude, Souburg, Woensdrecht en Ypenburg. Ook in Denemarken is dit een veelgebruikt type. Het was een gigantische bunker, 28 meter lang en 14 meter breed met muren van 2 meter dik en een dak van 2 tot 2,5 meter dik. Vanuit de bunker kon je naar buiten kijken via 2 observatiesleuven, die wel wat weg hebben van schietgaten. Die sleuven waren gesitueerd in 2 observatiekamers. Aan de andere kant van de bunker bevonden zich de meteorologische- en de verbindingsdienst. Ook waren er machinekamers voor de luchtzuivering, toiletten en wasruimten in de bunker aanwezig.

De bunker bestaat helaas niet meer. Tezamen met nog veel meer gebouwen is ook dit stukje historie verloren gegaan.

Vorderingen in Katwijk Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook