Terug

Widerstandsnest 232

Nieuw-Leeuwenhorst

Deze stelling bevind zich in het huidige natuurpark Nieuw-Leeuwenhorst vlak langs de Gooweg. Dit Widerstandsnest was onderdeel van het Noordelijk landfront. In de oorlog was de stelling gelegen langs de tankgracht. Voor het graven van de tankgracht werd het landhuis wat hier stond, gesloopt. De stenen van dit landhuis zijn later gebruikt om de bunkers van de stelling te bouwen. De tankgracht is vandaag de dag niet meer te herkennen. Een klein stukje ervan is bewaard gebleven en is nu een meertje in het natuurpark.

Binnen de stelling bevonden zich geen Ständige werken. Dat wil zeggen: geen werken met een wand en dakdikte van 2 meter of meer. Het waren allemaal gemetselde bunkertjes. Er waren geen bunkers gebouwd die als gevechtsopstelling dienden, maar voornamelijk werkjes die onderdak boden aan de bemanning van de stelling en de materialen. Binnen de stelling zijn door het BRV 12 werken opgemeten, namelijk: 4 woonschuilplaatsen, een toiletbunker, een bergplaats, een keukenbunker, een (water)bergplaats, een watertankbergplaats en nog 3 werkjes met onbekende functie.

Een van de bunkers op Nieuw Leeuwenhorst, nu ingericht als vleermuisbunker.

Een van de bunkers op Nieuw Leeuwenhorst, nu ingericht als vleermuisbunker. D. Hoek

Bij de bewapening van de stelling lag de nadruk vooral op het oversteekpunt over de tankgracht aan de Gooweg. Hier stond een kanon van het kaliber 5cm opgesteld en waren mitrailleursnesten gevestigd. Ook waren er Goliath tankjes beschikbaar om een eventueel passerend geallieerd pantservoertuig uit te schakelen. Wegen waren tactisch belangrijke punten, vandaar ook dat juist hier dit complex gebouwd werd.

De ingang van een onderaardse bunker in park Leeuwenhorst. De bunker is afgesloten in verband met vleermuizen.

De ingang van een onderaardse bunker in park Leeuwenhorst. De bunker is afgesloten in verband met vleermuizen. D. Hoek

Van de Gooweg tot het Westeinde lag een zandwal. In deze zandwal was een loopgraaf gegraven. Er wordt zelfs gezegd dat er een gang door de zandwal heenliep richting het Westeinde. Of dit werkelijk zo is blijft een raadsel. Door de hele stelling liepen loopgraven.

Op 3 januari 1944 krijgt de stelling hoog bezoek. Generaalveldmaarschalk Erwin Rommel en nog 14 andere belangrijke personen, waaronder mensen namens het Generalkommando en de Wehrmachtbefehlshaber in die Niederlanden, bezochten de stelling. Dit bezoek was onderdeel van een inspectie van de verdedigingswerken in de kuststrook van IJmuiden tot Hoek van Holland. Tijdens het bezoek aan de stelling werd een demonstratie met een tank in de tankgracht gedaan. De tank kwam er echter gewoon doorheen. Na deze blunder werd de gracht aangepast.

Stützpunkt XXXIII M Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook